Forum  " DWA ŚWIATY "
ŻYCIE ODBITE W SZKLANYM EKRANIE
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

KUCHARZENIE I PORADY
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum " DWA ŚWIATY " Strona Główna -> DOBRE RADY
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olivia




Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA

PostWysłany: Wto 14:30, 11 Kwi 2006    Temat postu: KUCHARZENIE I PORADY

W związku z tym że nadchodzą swięta pomyślałam że dobrze by było byśmy stworzyli tutaj poradnik - książkę kucharską forumowicza. Jeżeli propozycja się wam podoba to wpisujmy tutaj przepisy na najbardziej smakujące nam potrawy. Obiecuję ze sama wpisze przepis na super placuszek ale wieczorkiem bo teraz musze konczyć sam na sam z compem . Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małgorzatka




Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 957
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 16:43, 11 Kwi 2006    Temat postu:

Very Happy Bardzo mi się ten pomysł podoba i też zajrzę tutaj wieczorkiem, na razie mam jeszcze wiele innych pilnych, niecierpiących zwłoki, koniecznych, niezbędnych itp, itp. spraw do załatwienia, ale bedę tu potem na pewno i też podam Wam sprawdzone przeze mnie przepisy. Mam nadzieję, że nie padnę do tego czasu ze zmęczenia. Ale przerwa się kończy, trzeba brać się za dalszą robote, na razie wiec, kochani...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olivia




Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA

PostWysłany: Wto 17:02, 11 Kwi 2006    Temat postu:

Jestem i jak obiecałam podaję przepis na

Super Placek

Mazurek Makowy

Składniki;
14dkg. masła, 13 dkg. cukru pudru, 6 jajek, 20dkg. maku, 40 dkg. jabłek obranych i utartych na tarle, 6 łyżek grysiku, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, rodzynki, orzechy, migdały. Galaretka w proszku.

Masło trzeba utrzeć z żółtkami i cukrem na krem. Mak trzeba sparzyći przemleć 2 razy potem dodawać mak do kremu po 1 łyżce. Dodać grysik (surowy), proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Potem dodać jabłka i bakalie. Białka jaj ubić na sztywną pianę i i na końcu dodać do całości ciasta. Piec około 1 h. Po upieczeniu i wystygnięciu mazurek zalewamy wcześniej przygotowana galaretką, najlepiejk czerwoną , albo żółtą.

Mazurek jest pycha , jeżeli ktoś lubi ciasta makowe ja piekę go zawsze na święta Wielkanocne , a także w ciągu roku. Jeżeli ktoś się skusi to życzę smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ADAM




Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kielce

PostWysłany: Wto 20:07, 11 Kwi 2006    Temat postu:

Very Happy olivi aż mi już makowcami zapachniało , muszę żonie podsunąć ten przepis może upichci mi ten placuszek Wink Obiecuję w zamian coś w domu podpatrzyć i tutaj Wam podać , chyba będzie to coś z mięs bo żona super mięsne potrawki robi.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BETI
Administrator
Administrator



Dołączył: 01 Paź 2005
Posty: 193
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 22:06, 11 Kwi 2006    Temat postu:

To i ja pochwalę się tym co będę pichcić na tegoroczne święta. Pomiędzy innymi będzie taki oto gnieciuszek.

SERNIK z BRZOSKWINIAMI

Składniki;
3 jaja, niepełna szkl. cukru, 2 torebki cukru waniliowego,1/2 szkl. maki, szczypta proszku do pieczenia, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 5 łyżeczek zelatyny, 50 dkg. twarogu, puszka brzoskwiń, sok i skórka z 1/2 cytryny, 1szkl. smietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru.

Teraz ubijamy pianę z białek i dosypujemy potrochę połowę cukru i cukier waniliowy. Mieszamy z żółtkami, jedną i drugą mąką i proszkiem do pieczenia. wykładamy na blachę wyłozoną pergaminem i pieczemy 15 min. w temp.200 stopni. Ser ucieramy z sokiem i skórką cytrynową ( startą )i resztą cukru i cukru waniliowego. Mieszamyz rozpuszczoną wcześniej żelatyną, ubitą śmietaną i pokrojonymi owocami brzoskwiń. Schładzamy masę w lodówce. Upieczony biszkopt przekrawamy na 2 placki i na jednym rozsmarowujemy tężejący krem. przykrywamy drugim plackiem. Znowu cały placek schładzamy i posypujemy cukrem pudrem.

------------

Naprawde dobre !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ADAM




Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kielce

PostWysłany: Wto 22:55, 11 Kwi 2006    Temat postu:

Very Happy Jestem i podaję przepis żebyście dziewczyny zdązyły przed świętami wykonać to co podam Wink
To są składniki na 4 porcje
70 deka schabu bez kości
50deka białego tłustego sera
20 deka sera mozarella
czerwona papryka
przyprawa do grilla, maggi i 3 łyżeczki oregano, olej do smażenia.
Schab umyć i pokroić trzeba w cienkie kotlety, posypac przyprawą do grila. Oba sery zemleć i doprawić oregano i maggi. Papryke pokroić w kostkę albo cienkie plasterkii wymieszać z masa serową. Tą masę nakładamy na plastry kotletów , zawijamy i smazymy z obu stron.

Mówię wam palce lizać do tego jeszcze młode ziemniaczki i suróweczka , ech mniam niam. A nazywa się to sam niewiem jak może być Schabowe nadziewane


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Janeczka




Dołączył: 22 Paź 2005
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Sydney

PostWysłany: Śro 1:00, 12 Kwi 2006    Temat postu:

Very Happy [link widoczny dla zalogowanych]

Ja niepodam wam narazie przepisu naplacka ani na cos innego ale powiem o jednej z tradycyjnych rzeczy które występują tylko w Australii nigdzie poza nią nie spotkamy sie z tym. Jest to Vegemite. Vegemite jest jednym z najbogatszych znanych zrodel vitaminy B. Produkt jest absolutnie beztluszczowy i spelnia wymagania wegetarian.
Vegemite to koncentrat ekstraktu drozdzowego, powszechnie w Australii stosowany w celach spozywczych. Sprzedawany w kazdym sklepie, w sloikach roznej wielkosci, ma postac brązowej masy i wyglada jak masa czekoladowa. Niejeden nieprzygotowany (nieswiadomy) konsument sie naciąl. W smaku Vegemite przypomina bowiem, dostepne w Posce juz w czasach Gomólki, kostki rosolowe. Duzo tego na raz zjesc nie mozna, ale codziennie po posmarowanej kromeczce, na sniadanko, czemu nie? Daje sie to zwłaszcza dzieciom ze wzgledu na korzyści witaminowe. Wymawia sie to "wedżimajt" , ma smak słony i dla dużej części Australijczyków jest przysmakiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
13




Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kalisz

PostWysłany: Śro 22:50, 12 Kwi 2006    Temat postu:

Smile Chyba Olivio skuszę się na zrobienie jutro tego twojego super placka , wygląda znakomicie i zapewne tak samo smakuje , powiem jak zrobię czy mi wszystko wyszło tak jak trzeba i jak podajesz i zaproszę na degustację Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olivia




Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA

PostWysłany: Czw 22:35, 13 Kwi 2006    Temat postu:

Very Happy 13 NO I JAK? Udało się ciasto? Ciekawa jestem jak smakuje?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małgorzatka




Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 957
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Wto 9:35, 18 Kwi 2006    Temat postu:

Sad żałuje, że nie miałam czasu zajrzeć tu przed świętami, na pewno bym skorzystała z jakiegoś przepisu. Ale nic straconego. Okazji jest tyle, że z pewnością je wszystkie po kolei wypróbuję. I niech ten wątek będzie wciąż wzbogacał się o nowe przepisy, zwłaszczaa te sprawdzone już przez nas... Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BETI
Administrator
Administrator



Dołączył: 01 Paź 2005
Posty: 193
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:44, 19 Kwi 2006    Temat postu:

Smile Fajnie że będziemy sie tutaj wspierać przepisami na rózne pyszności, bo zawsze będzie można coś nowego upichcić i zaskoczyć czymś rodzinkę , a przy tym właśnie ważne jest to że przepis jest sprawdzony.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olivia




Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA

PostWysłany: Wto 8:25, 25 Kwi 2006    Temat postu:

SYROPEK Z MNISZKA LEKARSKIEGO inaczej mleczu



250 sztuk kwiatów mlecza, 1 l wody, 1 kg cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego.

Kwiaty najpierw muszą rozłożone na gazecie albo czymś innym poleżeć na stole parę godzin by wszystkie muszki z nich wyleciały potem gotujemy je 15 minut w wodzie , odcedzamy. Do gotującej wody wsypać cukier i gotować powoli do zgęstnienia, dodać kwasek cytrynowy. Gorący syrop rozlać do słoików i zakręcić.
Przechowywujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Na zdrowie!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ADAM




Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kielce

PostWysłany: Wto 23:01, 25 Kwi 2006    Temat postu:

Olivio żona też robi ten syrop , jest naprawde smaczny i co nawazniejsze zdrowy i skuteczny.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krise1




Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 279
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Police

PostWysłany: Śro 19:47, 26 Kwi 2006    Temat postu:

Very Happy Olivio, wybacz jestem stara baba, a nie wiem na jakie schorzenia ten syrop zażywać. Prosę napisz, a ja spróbuję sobie zrobić taki syrop.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małgorzatka




Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 957
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Śro 22:31, 26 Kwi 2006    Temat postu:


Krise, ten syropek działa wzmacniająco na organizm a także ma właściwości odtruwające i oczyszczające, normalizuje proces trawienia.
Ja mam jeszcze takie dwa pytania odnośnie tego syropku, może ktoś wie?
1. Czy przed gotowaniem należy umyć te główki, bo nie chciałabym, żeby jakiś żuczek mi się ugotował...
2. Ile słoiczków i jakich (chyba zalecane jak najmniejsze) wyjdzie z tej porcji kwiatków? Może ktoś to wypraktykował już? Aha, czy małe dzieci, mam na myśli niemowlęta, mogą go jeść? A tak wogóle jak go dawkować? Ojej, miały być tylko dwa pytania Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum " DWA ŚWIATY " Strona Główna -> DOBRE RADY Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin