Forum  " DWA ŚWIATY "
ŻYCIE ODBITE W SZKLANYM EKRANIE
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

KUCHARZENIE I PORADY
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum " DWA ŚWIATY " Strona Główna -> DOBRE RADY
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olivia




Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA

PostWysłany: Nie 16:15, 04 Mar 2007    Temat postu:

Szarlotka sypana BŁYSKAWICA

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy dla zapachu
1 kilogram jabłek (antonówki, renety - najlepiej) lub słoik 900ml uprażonych jabłek (można kupić np.w Lidl'u za 3,99zł) i troszkę soku jabłkowego(bo te w słoiku nie puszczają soku)
200g masła lub margaryny
cynamon

Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Nasmarować masłem i wysypać manną lub bułką tartą średnią tortownicę (lepiej się wyciąga potem ciasto), po czym równomiernie rozsypać na dnie połowę, powiedzmy - tego przygotowanego proszku.
Obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce, wyłożyć do tortownicy. Jeśli używamy jabłek ze słoika, dobrze jest dodać do nich kilka łyżek soku jabłkowego. Chodzi o to, że sok ściekający z "normalnych" jabłek skleja mąkę i całą tę resztę a te słoikowe są zagęszczane po to, żeby nie moczyły innego ciasta. Trzeba więc im pomóc.
Na jabłka, które posypujemy cynamonem, rozsypujemy resztę proszku i na samym wierzchu układamy jedno przy drugim cienkie plasterki masła. polecam masło, bo teraz do margaryny dodają różne dziwne rzeczy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna) i pieczemy około godziny. Wierzch musi być dobrze zarumieniony i chrupiący.
Zjadać można juz gorące. Wink
Byłoby prawdopodobnie świetne z bitą śmietaną ( z małą ilością cukru, bo ciasto samo w sobie jest słodkie, zwłaszcza to z jabłkami ze słoika, bo one są z cukrem) , albo kulką lodów obok. Ale jeszcze nie wypróbowałam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ona
Gość






PostWysłany: Nie 2:48, 25 Mar 2007    Temat postu:

00 Sad
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olivia




Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA

PostWysłany: Śro 20:15, 05 Wrz 2007    Temat postu:

Robiłam dzisiaj pierwszy raz Zupę z cukini i chcę się podzielić przepisem z wami, gdyż zupka jest naprawdę smaczna. Moim domownikom bardzo smakowała i proszą by jutro znów ugotować. Przepis dostałam od znajomej i jest sprawdzony. Very Happy

potrzebne składniki;

1 cukinia wieksza, kilka ziemniaków, 1-2 marchweki, 1 cebula, śmietana i 2-3 łyżki masła. jeszcze koperek, natka pietruszki.

Ziemniaki wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować do miękkości. Na maśle zeszklić cebulę i dodać obraną pokrojoną w kostkę cukinie, zalać 1/2 litra wody (lub wywaru z warzyw jeśli się ma). Dusić pod przykryciem, mniej więcej tak długo, jak i ziemniaki muszą się jeszcze gotować ( jakieś 10-15 minut). Marchewkę pokroić w cienkie talarki i wrzucić na 3-5 minut do wrzątku. ( może być do wody po ugotowanych ziemniakach) dodać do cukini ziemniaki i wszystko razem zmiksować. Potem dodać marchew i koperek i pietruszkę - także zmiksować. Dodać smietanę wymieszać. Podawać można z grzankami. Ja tak podaałam. Usmażyłam na tłuszczu bułkę pokrojoną w kostkę i obtoczyłam w pietruszce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
123kamil123




Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 22:47, 27 Sty 2011    Temat postu:

Dobry przepis Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum " DWA ŚWIATY " Strona Główna -> DOBRE RADY Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin