Forum  " DWA ŚWIATY "
ŻYCIE ODBITE W SZKLANYM EKRANIE
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

KUCHARZENIE I PORADY
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum " DWA ŚWIATY " Strona Główna -> DOBRE RADY
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olivia




Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA

PostWysłany: Śro 23:08, 26 Kwi 2006    Temat postu:

Stosuje się go zapobiegawczo przy przeziębieniach i smakuje podobnie jak miód . kwiatów się nie myje wystarczy je pukładac tak jak pisałam wyżej na stole na jakiejś foli, gazecie i odczekać całą noc , żuczki muszki wyjdą same. Bardzo maleńkim dzieciom wiem że sie niedaje ale ja dawałam juz swoim gdy miały po 3 latka tak łyżeczkę dziennie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małgorzatka




Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 957
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pon 22:50, 22 Maj 2006    Temat postu:

Very Happy Oliwko, syropek zrobiłam - pycha, już go prawie nie mam, bo rozdałam koleżankom i po rodzince. Dobrze, że przelałam go do małych słoiczków, to więcej osób mogłam obdarować... Robi sie go naprawdę łatwo i szybko. Zrywanie kwiatków jest też miłe, gdy jest ich tyle. A wnuczki miały zajęcie z liczeniem. Używam go do słodzenia herbaty. Jest o wiele smaczniejsza niż słodzona cukrem. Podobno można robić z niego też winko... czy ktoś zna przepis? A kwiatki, które odrzuca się po ugotowaniu soku są wysmienitym nawozem. Jeszcze raz dziękuję Ci Olivio za wspaniały przepis. Jutro, jak tylko przyjadę z powrotem na wies, robię następną porcję. Trzeba się śpieszyć, bo już zaczynają robić się z nich dmuchawce... Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olivia




Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA

PostWysłany: Pią 22:59, 08 Wrz 2006    Temat postu:

Zupa jarzynowa bedzie bardziej aromatyczna i smaczniejsza , jeśli rozdrobnione warzywa przed wrzuceniem do wywaru przesmażymy na maśle.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olivia




Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA

PostWysłany: Pon 11:15, 02 Paź 2006    Temat postu:

Czyżbym tylko ja znała domowe i dobre sposoby na kucharzenie? Crying or Very sad poradźcie i mnie cosik . Niechże i ja zabłysnę czymś nowym przy tych garach. Wink A to na dzisiaj;

Zamiast robić zasmażkę do zup np. jarzynowych , przecieram część warzyw przez sito, znakomicie zagęszcza to zupę i zostają zjedzone te warzywka , które dzieci nie lubią i niechcą jeść. Wink



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Baba Jaga




Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:04, 02 Paź 2006    Temat postu:

To i ja zabłysnę radą kuchenną.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Gdy przełamie się wam świeżo upieczony biszkopt to ratujcie go tak jak ja to robię. Smaruję obie części ciasta białkiem i i chwile dociskam. "Klej " trzyma mocno. Teraz już można biszkopt przekładać masami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ADAM




Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 424
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kielce

PostWysłany: Wto 8:23, 03 Paź 2006    Temat postu:

Wink Olivio , po takiej reprymendzie to i ja się troszkę zrehabilituję.

Szybki kurs sprawiania RYB

1.)Po złapaniu rybki na haczyk Very Happy (co jest najprzyjemniejszą w tym kursie czynnością) najpierw usuwa się płetwy grzbietowe. Można je odciąć nożyczkami lub głęboko naciąć po obu stronach nożem i wyrwać potem.
2.)Łuski zdrapujemy skrobaczką lub nożem od ogona ku głowie. Ryby o drobnej łusce warto najpierw namoczyć na chwilkę we wrzątku.
3.)Rozcinamy brzuch uwazając przy tym by nie poprzecinać wnętrzności zwłaszcza woreczka żólciowego bo potem mieso będzie gorzkie.
4.)Wyjmujemy wnętrzności, a potem usuwamy skrzela, płetwy i oczy jeżeli ktoś lubi oczywiście spozywać głowe.Płukamy pod bieżącą wodą. Smazymy , lub gotujemy jak kto woli.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krise1




Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 279
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Police

PostWysłany: Sob 20:29, 04 Lis 2006    Temat postu:

Wysyłam wam przepisy na sałatki, może skorzystacie.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Śnieżka




Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 18:09, 05 Lis 2006    Temat postu:

Chętnie skorzystam z tych sałatek. Bardzo lubię je robić i zajadać . Rodzinka zresztą też.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Olivia




Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 453
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: KRAKÓW miasto SMOKA

PostWysłany: Pon 14:55, 06 Lis 2006    Temat postu:

SAŁATKA SZANGHAJSKA,SAŁATKA MIŁOSNA,GUGULA hahah Very Happy super nazwy. ale ja na początek to tą Warzywnągalatekę chyba zrobię na jutro.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Baba Jaga




Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 23:23, 16 Gru 2006    Temat postu:

Może wypróbujecie na święta Question Very Happy

Sernik z pianką
Ciasto:
25 dkg mąki,10 dkg margaryny,1 jajko,7 dkg cukru pudru,3 łyżki smietany,
1/2 paczki proszku do pieczenia<3,5 plaskich łyżeczek>
Ser:
2 cukry waniliowe,2 całe jajka,4 żółtka,1 szkl cukru- razem miksujemy i stopniowo dodajemy
1 kg sera,2 budynie smietankowe,1/2 szklanki oleju, 3 szkl mleka.
Na koniec ubić białka z 3/4 szkl cukru+ łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Po 50 min pieczenia wylać białko na ser<ma być lekko zarumieniony>i piec razem z białkiem. Smacznego Very Happy

Marmoladnik
Składniki:
10 łyżek gęstego dżemu
2 jaja
1/2 kostki margaryny
1szkl. cukru
1szkl. mleka
2szkl. mąki
1,5 łużeczki sody
2 łyzki kakao
1 łyzeczka przyprawy do piernika
aromat

Wykonanie:
Margaryne z cukrem ucierac dodawając jaja.
Gdy masa będzie puszysta partiami dodawac wymienione składniki ciagle mieszajac.
Wylac na blaszke i piec ok.45 min.

Smacznego. Very Happy

Rafaello- krakers- tort

2 paczki krakersów, mniej słonych
20 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy
25 dag masła roślinnego
3/4 szklanki cukru
1/2 litra mleka 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 żółtka

Sposób przygotowania:
Pół szklanki cukru, żółtka i cukier waniliowy utrzeć, następnie dodać
mąkę, budyń i pół szklanki mleka, zmiksować wszystko.
Resztę mleka zagotować z reszta cukru i wlać zmiksowaną masę.
Gotować, aż zgęstnieje.
Ostudzić.
Masło zmiksować i dodawać po trochę masy budyniowej, dalej miksując, aż powstanie puszysty krem.
Na końcu do kremu wsypać wiórki i wymieszać.
Z krakersów i masy ułożyć trzy warstwy przekładane, wierzch
tortu posypać wiórkami.

Very Happy Moim zdaniem bardzo dobry.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Śnieżka




Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 180
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 21:31, 18 Gru 2006    Temat postu:

to i ja od siebie coś wam podpowiem Very Happy

"Pijany Placek "

Składniki:
Ciasto:
5 jajek,
15 dkg cukru,
15 dkg masła,
2 łyżki kakao,
10 dkg orzechów włoskich, zmielonych,
5 dkg mąki,
1/2 łyżeczki sody.

Masa I:
20 dkg orzechów włoskich, zmielonych,
1/2 szkl. wódki,
1/2 szkl. rumu.

Masa II:
3 jajka,
10 dkg cukru,
20 dkg masła,
ew. 10 dkg gorzkiej czekolady,
2 łyżki kakao,
kieliszek spirytusu.

Dżem może być np. morelowy, śliwkowy...

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Ubić pianę z białek. Ukręcić masło, dodać cukier, żółtka - ukręcić. Sodę wymieszać z mąką i kakao, dodać do masła. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać do wąskiej blaszki długości ok. 30 - 35 cm i wstawić do pieca nagrzanego do 200°C na 20 - 30 min.

Masa I:
Wszystkie składniki dokładnie ukręcić.

Masa II:
Jajka ubić na parze (ok. 10 - 15 min.). Wystudzić. Masło ukręcić. Do masła wkręcić jajka. Dodać kakao i gorzką czekoladę, rozpuszczoną i wystudzoną oraz spirytus.

Wierzch ciasta posmarować dżemem, na to masa orzechowa, na to krem. Całość polać czekoladą.

Placek jest sprawdzony i naprawdę pyszniutki Very Happy mniam, mniam...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ajka




Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tuchów

PostWysłany: Czw 16:34, 01 Mar 2007    Temat postu:

nalazłam ciekawe przepisy,ktore prezentuja się jak dzieła sztuki.

Domki Baby-Jagi
Składniki:
4 paczki dużych prostokątnych herbatników, 50 dag białego sera, szklanka cukru pudru, 1/3 kostki masła, zapach waniliowy, 2 łyżki kakao, polewa czekoladowa,
bakalie i kolorowe cukierki do dekoracji

Sposób przyrządzania:
Ser przekręcić dwa razy przez maszynkę, dodać cukier puder, masło, wanilię lub olejek zapachowy i wymieszać. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao i bardzo starannie wymieszać. Ułożyć na tacy trzy rzędy herbatników (po sześć w rzędzie), posmarować je białą masą, przykryć drugą warstwą herbatników i posmarować masą kakaową. Złożyć sześć domków, polać polewą i udekorować kolorowymi cukiereczkami i bakaliami. Wstawić do lodówki. Najlepsze są drugiego dnia po przyrządzeniu


Chatka Puchatka
Składniki:
2 czubate szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 czubate łyżki miodu gryczanego, jajo, kopiasta łyżka masła, po łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do pierników, bakalie, kostki czekolady, kolorowe galaretki i małe cukierki do dekoracji.
Lukier: 2 surowe białka, 25 dag cukru pudru, łyżka soku z cytryny

Miód stopić, ostudzić, wlać do mąki. Dodać masło, jajo, cukier, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Rozwałkować w prostokąt grubości około pół centymetra. Wykroić podstawę domku o wymiarach 22 x 16 cm, dwie ścianki o wymiarach 4 x 20 cm, dwuspadowy dach (dwa prostokąty o bokach 12 x 22 cm) i dwie ściany szczytowe dopasowane wielkością do pozostałych części. Ułożyć części domku na dużej brytfannie posmarowanej tłuszczem i upiec na złoty kolor. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz sok z cytryny i jeszcze przez chwilę ubijać. Przestudzone części domku posklejać lukrem i zostawić na kilkanaście minut, aby wyschły. Następnie posmarować domek lukrem, ozdobić orzechami, rodzynkami, kostkami czekolady, galaretkami i małymi cukierkami. Jak większość ciast piernikowych, najlepsze jest w kilkanaście dni po upieczeniu.

Sposób przyrządzania:
Miód stopić, ostudzić, wlać do mąki. Dodać masło, jajo, cukier, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Rozwałkować w prostokąt grubości około pół centymetra. Wykroić podstawę domku o wymiarach 22 x 16 cm, dwie ścianki o wymiarach 4 x 20 cm, dwuspadowy dach (dwa prostokąty o bokach 12 x 22 cm) i dwie ściany szczytowe dopasowane wielkością do pozostałych części. Ułożyć części domku na dużej brytfannie posmarowanej tłuszczem i upiec na złoty kolor. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz sok z cytryny i jeszcze przez chwilę ubijać. Przestudzone części domku posklejać lukrem i zostawić na kilkanaście minut, aby wyschły. Następnie posmarować domek lukrem, ozdobić orzechami, rodzynkami, kostkami czekolady, galaretkami i małymi cukierkami. Jak większość ciast piernikowych, najlepsze jest w kilkanaście dni po upieczeniu.


Zamek
Składniki:
Ciasto: 6 łyżek mąki pszennej, po 6 dag mielonych migdałów i orzechów lasko wych, 10 jaj, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem: 20 dag masła, 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, kilka kropli olejku migdałowego.
Dekoracja: szklanka bitej śmietany, garść małych owoców lub groszków, kilka żelatynowych figurek o różnych kształtach

Sposób przyrządzania:

Żółtka oddzielić od białek. Cukier utrzeć z żółtkami na puszysty krem. Białka ubić. Do żółtek dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z orzechami, migdałami i proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wystudzone ciasto przekroić, wyciąć części zamku. Masło utrzeć na pulchną masę. Osobno utrzeć żółtka z cukrem. Dodawać po łyżce masy żółtkowej do masła, nie przerywając ucierania. Na koniec dodać olejek i wymieszać krem z kakao. Części zamku przełożyć kremem i położyć jedną na drugiej. Na wierzchu ustawić wieżyczki i basztę z wyciętych szklanką kawałków ciasta. Udekorować kremem, bitą śmietaną, owocami lub groszkami. Na murach lub pod zamkiem ustawić żelatynki-żołnierzyki. Tuż przed podaniem można także wetknąć figurki z klocków lego. Jednak plastik nie powinien się stykać z ciastem zbyt długo.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Baba Jaga




Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 22:08, 01 Mar 2007    Temat postu:

Very Happy az mi sie jesc zachciało od samego patrzenia takie wspaniałe te pychotki Ajko.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małgorzatka




Dołączył: 14 Mar 2006
Posty: 957
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Pią 0:11, 02 Mar 2007    Temat postu:

Very Happy Przyznaj się Babo Jago, w którym domku chciałabyś zamieszkać? Mogłabyś go wtedy bezkarnie wylizywać od środka Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
simon




Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 90
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:34, 03 Mar 2007    Temat postu:

no tak jak w temacie podzielcie sie swoimi przepisami na dobre jedzenie-czasami sa takie sytuacje kiedy nie chemy wyprobowywac nowych przepisów bo nie wiadomo czy wyjdą
Very Happy

ja polecam

"zielone jajka"

porcja na 2 osoby Very Happy

4jajka
ok. 200ml smietany 30% (ja zawsze leje na oko)
2 łyżki mąki
pietruszka
koperek
bazylia moze być też estragon

do dwuch naczyn zaroodpornych wbić po dwa jajka i wstawić do piekarnika nagzanego do 160 C no ok.10 min.
mąke wymieszać z odrobiną wody, śmietane nagzac w rondelku nastepnie wlać do niej mąke z woda i pobrze wymieszac do uzyskania jednolitego sosu. bazelie, peitruszkei koperek posiekac i wrzucic do rondelka dobrze wymieszac. jajka wybieramy z piekarnika polewamy sosem i gotowe


życze smacznego Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum " DWA ŚWIATY " Strona Główna -> DOBRE RADY Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin